Aktiviti

Akan Dikemaskini dari Semasa ke Semasa...

Tuesday, December 15, 2009

Bala sedia temui SPRM, kaitkan adik PM - Malaysiakini

P Balasubramaniam, yang mendakwa keluarga perdana menteri memintanya membatalkan akuan bersumpah pertamanya, bersedia disiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dengan syarat ia diadakan di luar negara.

Peguam penyiasat persendirian itu Americk Singh Sidhu juga meminta supaya suruhanjaya membayar kos penginapan, makanan dan perjalanan Balasubramaniam jika ia bersetuju mengambil keterangannya di London atau Singapura.

Keterangan Balasubramaniam, bekas anggota polis Cawangan Khas, haruslah direkodkan dalam bahasa Inggeris dan satu salinannya diserahkan kepada anak guamnya, sementara rakaman video siasatan tersebut pula diambil oleh pihak peguam tersebut.

Syarat-syarat itu dinyatakan dalam surat Americk kepada SPRM yang dihantar melalui emel 4 Disember lalu, seperti didedahkan oleh ketua Angkatan Muda PKR Shamsul Iskandar Mohd Akin di blognya hari ini.

Emel peguam itu dikirim sebagai susulan kenyataan Shamsul Iskandar kepada SPRM selepas membuat aduan berhubung pembabitan Datuk Mohamed Nazim Razak, 3 Disember lalu.

Pemimpin PKR itu, yang juga seorang peguam, berkata SPRM meminta pihaknya mencari Balasubramaniam untuk merekodkan kenyataannya.

Adik perdana menteri itu didakwa bertemu Balasubramaniam sebelum penyiasat itu menafikan akuan pertamanya yang mengaitkan Datuk Seri Najib Razak, waktu itu timbalan perdana menteri, mempunyai hubungan intim dengan Altantuya Shaariibuu, wanita Mongolia yang dibunuh pada 2006 - dakwaan yang dinafikan oleh Najib.

Mohamed Nazim pula, sewaktu terserempak dengan Malaysiakini Jumaat lalu, enggan mengulas dakwaan Balasubramaniam.

Malaysiakini

No comments: