Aktiviti

Akan Dikemaskini dari Semasa ke Semasa...

Monday, June 7, 2010

Anwar : Tolak penghapusan subsidi - TVS

Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim bimbang nasib rakyat Malaysia, ekoran masalah ekonomi negara dan sistem pemerintahan kerajaan Barisan Nasional (BN) yang tidak adil.

Beliau tidak bersetuju sama sekali rancangan kerajaan pusat untuk menghapuskan subsidi yang diberikan kepada rakyat, kononnya untuk menyelamatkan negara daripada muflis.

Tegas beliau, Malaysia adalah sebuah negara yang kaya, meliputi sumber hasil seperti minyak petrol, gas dan kelapa sawit, bagaimanapun tergugat dengan gejala rasuah yang semakin berleluasa di bawah pimpinan Datuk Seri Najib Tun Razak.

"Malaysia mempunyai minyak dan gas, eksport kelapa sawit, kilang-kilang dan sebagainya. Tetapi Malaysia rosak kerana rasuah dan pengurusan ekonomi yang sangat lemah. Oleh itu kita harus melakukan perubahan," tegas Anwar.

"Idris Jala berkata pengeluaran subsidi terlalu banyak, dan saya menjawab hapuskan rasuah dahulu. Mereka biarkan saham, kontrak, tanah diambil tanpa tender, siapa yang dapat? Kroni dan keluarga? Tolak rasuah. Kalau tak boleh, tolak ketua Umno yang merosakkan negara kita," tambah beliau lagi.

Anwar menjelaskan, negara telah mengalami kerugian sebanyak 21 bilion ringgit kerana kos melampau ke atas sesuatu projek, selain mengalami kerugian untuk membaik pulih dan menyelenggara bangunan yang berkualiti rendah.

Ini termasuk bumbung stadium yang runtuh di Terengganu baru-baru ini yang menyebabkan kos baik pulih mencapai jutaan ringgit.

Anwar berkata, Pakatan Rakyat akan berusaha membela nasib rakyat dan tindakan menarik balik subsidi seharusnya dikenakan ke atas syarikat-syarikat besar dan kroni kerajaan yang kaya raya.

TVS

No comments: