Aktiviti

Akan Dikemaskini dari Semasa ke Semasa...

Thursday, November 19, 2009

Karpal Sahut Cabaran V. K. Lingam - TVS

Ahli Parlimen Bukit Gelugor, Karpal Singh hari ini menyahut cabaran Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz untuk mendakwa Datuk V.K Lingam sekiranya Peguam Negara memberikan kuasa kepadanya untuk bertindak.

Tindakan ini dibuat bagi menyahut cabaran Nazri semalam yang mengatakan Karpal boleh mewakili Peguam Negara dan mendakwa Lingam.

Karpal berkata di England ia menjadi perkara biasa apabila kerajaan membenarkan pengamal undang-undang untuk mendakwa sesuatu pihak bagi mewakili Queen’s counsel.

“Di negera ini terdapat peruntukan undang-undang untuk Peguam Negara mengeluarkan sijil iaitu perintah untuk memanggil Datuk Seri Nazri Aziz untuk menasihati Peguam Negara supaya mengeluarkan surat perintah untuk mendakwa V. K. Lingam,” katanya.

Beliau berkata demikian pada siding mediannya ketika mengulas mengenai cabaran yang dibuat Nazri semalam bahawa Karpal boleh mewakili Peguam Negara untuk mendakwa Lingam.

Nazri berkata, sekiranya Karpal mahu, beliau akan menasihati Peguam Negara untuk melantik Karpal mendakwa Lingam bagi pihak kerajaan.

Semalam Nazri berkata, kerajaan tidak mempunyai sebab untuk melindungi Lingam dan Karpal selaku pengamal undang-undang boleh mendakwanya.

Sehubungan itu, Karpla menyahut cabaran berkenaan dan bersedia untuk mendakwa V. k. lingam terhadap tuduhan di bawah Seksyen 4,Akta Hasutan.

“Saya terima cabaran berkenaan. Saya telah bersedia untuk mendakwa Lingam dibawah Seksyen 4,Akta Hasutan.Berdasarkan klip video, apa juga yang dikata dikira sebagai cubaan menghasut.

“Dalam perkataan lain, ia berada di bawah seksyen 3(1) (c) Akta Hasutan yang mana ia adalah cubaan menghasut sebagai cubaan membawa rasa benci terhadap pentadbiran keadilan Negara,” katanya.

Karpal menegaskan bahawa Peguam Negara adalah penasihat kepada kerajaan dan kerajaan mempunyai kuasa untuk mengarahkan penasihat.

“Saya rasa Nazri mencabar profesyen undang-undang. Apa yang saya perlu adalah fail berkaitan siasatan video klip berkenaan . Bila saya mendapat arahan daripada Peguam Negara untuk mendakwa, saya akan lakukan apa yang perlu,”katanya.

Karpal percaya Lingam bersalah dari segi hasutan dan harus dihukum.

“Telah sampai masa untuk mengambil tindakan. Kisah V. K. lingam ini telah berlanjutan lama lebih dari setahun. Cadangan yang dibuat Suruhanjaya DiRaja telah di abaikan oleh kerajaan,”katanya

TVS

No comments: