Aktiviti

Akan Dikemaskini dari Semasa ke Semasa...

Monday, August 3, 2009

KETUA POLIS NEGARA PERLU MELETAKKAN JAWATAN ATAS TINDAKAN GANAS TERHADAP PERHIMPUNAN MANSUH ISA

Lee Khai Loon, Ketua Penerangan Angkatan Muda Keadilan (AMK) Malaysia, merangkap Naib Ketua AMK Negeri Selangor mengecam sekeras-kerasnya tindakan ganas pihak polis yang menghalang perhimpunan Mansuhkan ISA yang aman pada Sabtu lalu. Pihak polis telah menangkap 589 orang termasuk 40 wanita dan 44 remaja. Tindakan polis bukan sahaja tidak memainkan peranan yang memberikan perlindungan kepada rakyat jelata malah bercanggah dengan kebebasan berhimpun yang termaktub dalam Perlembagan Persekutuan.

“Pihak polis tidak professional serta tidak mengetahui menjaga ketenteraman awam. Jika bilangan anggota Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU) yang begitu ramai, water canon yang disediakan serta penutupan jalanraya utama, mengapakah pihak polis tidak berusaha serta berunding dengan pihak penganjur untuk menjaga ketenteraman awam dengan berkesan?

“Kebanyakkan perhimpunan atau demonstrasi yang dijalankan di luar negara boleh diadakan dalam keadaan yang aman dan tenteram, mengapakah pihak polis hanya tahu melepaskan banyak tembakan pemedih mata dan tembakan meriam air yang mengandungi bahan kimia asid terhadap rakyat?”

Lee juga menyatakan bahawa pihak polis telah kehilangan integriti untuk menjalankan tugas mereka. Mereka sepatutnya tumpu dalam menjaga keselamatan masyarakat yang kian bahaya dan bukannya menindas rakyat yang mengambil bahagian dalam himpunan! Pihak polis seharusnya neutral dalam tidak melibatkan diri dalam kepartian.

Angkatan Muda KEADILAN Malaysia merakamkan terima kasih dan perhargaan kepada semua rakyat yang hadir perhimpunan itu. Walaupun kerajaan Barisan Nasional dan pihak polis menggunakan pelbagai cara untuk menghalang rakyat menyertai Himpunan tersebut, tetapi Himpunan Mansuhkan ISA telah berjaya mengumpulkan puluhan ribu rakyat untuk menghantarkan hasrat rakyat kepada Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Pehimpunan tersebut amat menyentuh hati kerana saling membantu di kalangan orang ramai yang tidak mengambil kira kaum apabila diserang oleh tembakan pemedih mata dan meriam air. Rakyat telah menujukkan kematangan dan rasional dalam menyampaikan mesej mereka.

Akhir sekali, AMK menggesa Ketua Polis Negara, Musa Hassan patut bertanggungjawab atas tindakan ganas terhadap perhimpunan tersebut. Beliau juga harus memohon maaf kepada semua rakyat Malaysia serta meletakkan jawatan beliau supaya kredibiliti Polis Di Raja Malaysia boleh diperbaiki.Lee Khai Loon

Ketua Penerangan

Angkatan Muda KEADILAN Malaysia--
LEE Khai Loon
012 - 225 8607
Information Chief of
Angkatan Muda Keadilan Malaysia

2 comments:

silent said...

siapa yg ganas bro?korang ke tau polis..korang klu ada masalah cari polis juga..serius bodoh korang ni mcm ketua korang gak..

UMNGOK said...

Silent.. lebih baik silent daripada bercakap.. cakap dgn hujah yang dangkal.

Siapa yang ganas? Pesrta himpunan ditahan hanya kerana memakai t-shirt yang menyatakan kehendak mereka.. ditahan tanpa alasan yg kukuh.

Perlembagaan Malaysia membenarkan rakyat berhimpun. Polis itu siapa yg bayar gajinya.. Kerajaan itu dpt wang dari mana.. Antaranya dari rakyat yg membayar cukai.. Polis sepatutnya menjaga keamanan bukan membuat provokosi dan tahan org tanpa sebab.. Ingatlah sikit Polis bekerja utk rakyat bukan utk parti Politik tertentu.. bukan utk pemimpin tertentu yang takut melihat kebangkitan rakyat..!

setiap kali perhimpunan diadakan polis buat provokosi.. rakyat hanya nak menyatakan suara mereka.. menggunakan gas pemedih mata.. water cannon sesuka hati... sudah la silent..