Aktiviti

Akan Dikemaskini dari Semasa ke Semasa...

Monday, February 2, 2009

Pengerusi DAP: Timbalan Speaker Perak tidak lompat parti

[DIKEMAS KINI, 12 TENGAH MALAM] PETALING JAYA: Pengerusi DAP Perak, Datuk Ngeh Koo Ham menafikan desas-desus bahawa Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jelapang dari DAP, Hee Yit Foong, yang juga Timbalan Speaker Dewan Undangan Negeri Perak, telah menyertai Barisan Nasional (BN).

Beliau mengakui bahawa pada mulanya pihaknya tidak dapat menghubung Hee.

Bagaimanapun beliau dimaklumkan bahawa ada Exco Kerajaan Negeri DAP yang telah menghubungi ADUN berkenaan.

"Beliau ada, tidak ke mana-mana... cuma beliau pulang ke kampungnya kerana hadiri majlis perkahwinan saudara beliau," kata Ngeh ketika dihubungi mStar Online tengah malam tadi.

"ADUN DAP (Hee) masih lagi kekal dan akan teruskan usaha mentadbir Perak... tidak ada sesiapa yang hendak keluar parti," katanya.

Ngeh berkata, beliau percaya khabar angin yang disebarkan kononnya ADUN berkenaan keluar parti adalah tidak berasas dan sengaja disebarkan oleh pihak-pihak tertentu untuk menjejaskan pentadbiran kerajaan Pakatan Rakyat di Perak.

Dalam pada itu, Hee berkata, beliau kecewa dengan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng yang tidak menyiasat sebelum mengeluarkan kenyataan petang tadi.

"Lim tidak menghormati saya dan saya telah berada dalam parti ini selama 22 tahun.

"Saya tidak hadir mesyuarat tergempar hari ini (semalam) yang diadakan oleh Menteri Besar sebab saya kurang sihat dan menutup telefon saya," kata beliau pada sidang media di Ipoh.

Di Georgetown, Lim yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang berkata, mana-mana ADUN DAP di Perak yang gagal dihubungi melebihi tempoh 24 jam akan dianggap mempunyai hasrat meletakkan jawatan mereka sebagai wakil rakyat di negeri itu.

"Dalam perkembangan di Perak, saya menegaskan mana-mana ADUN DAP di negeri itu yang tidak dapat dihubungi lebih daripada 24 jam akan dianggap berniat untuk meletakkan jawatan sebagai wakil rakyat," katanya kepada pemberita di sini.

Selanjutnya...No comments: