Aktiviti

Akan Dikemaskini dari Semasa ke Semasa...

Thursday, July 9, 2009

Manek Urai; Khairy elak jawab isu utama - TVA

EXCO Kerajaan Negeri Kelantan Husam Musa berkata Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin cuba mengalihkan isu royalti minyak Kelantan dengan menuduh kononnya beliau menghalang timbalan presiden PAS berkempen di Manek Urai.

Menafikan tuduhan Khairy, Husam berkata beliau sekadar ahli jawatankuasa (AJK) pusat PAS dan tiada kuasa menghalang Nasharuddin Mat Isa berceramah pada pilihanraya kecil DUN tersebut yang sedang berlangsung hingga Selasa depan.

"Saya ingat dia (Khairy) nak larikan perhatian daripada isu royalti minyak. Royalti minyak yang dia kena jawab. Ini Umno yang buat," kata beliau.

"Kita tak ada sekat sesiapa. Mungkin dia (Nasharuddin) ada kerja lain, (jadi) dia tak datang lagi. Di Parlimen pun dia tak pergi," katanya apabila diminta mengulas isu ketidakhadiran pemimpin kanan PAS itu yang dijadikan modal kempen Umno di Manek Urai.

"Takkan di Parlimen pun saya yang larang. Mungkin sehari dua lagi (dia datang)," kata Husam lagi, yang kalah di tangan Nasharuddin sewaktu bertanding merebut jawatan nombor dua itu pada muktamar PAS, awal bulan lepas.

Susulan perebutan itu, Khairy mendakwa Husam "berdendam akibat kalah" di tangan penyandang jawatan tersebut dan dilaporkan mengarahkan Nasharuddin dilarang.

Ditanya sama kemunculan Nasharuddin beberapa hari lagi boleh meyemarakkan semula isu kerajaan perpaduan yang cuba di bawa oleh Umno di Manek Urai Husam berkata:"Modal ini tidak tahan lama. Kita akan tumpu pada isu royalti minyak."

Petronas sebelum ini berjanji akan memberi penjelasan kepada kerajaan PAS Kelantan berhubung tuntutan royalti minyak bernilai RM1.7 bilion, menurut Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

TVA

No comments: