Aktiviti

Akan Dikemaskini dari Semasa ke Semasa...

Tuesday, July 7, 2009

Tertuduh kes 'puaka' UM kembali belajar - Malaysiakini

Seorang tertuduh kes menconteng perkataan "bini puaka", Mohd Izzuddin Hilmi, kembali menyambung pelajaran di Universiti Malaya bagi semester baru semalam, kata seorang pemimpin pelajar.

Sementara seorang lagi yang dituduh bersamanya, Mohd Syahruldeen Ahmad Rosli, belum kembali ke kampus dan difahamkan masih berada di kampung di Chemor, Perak.

Exco kepemimpinan Majlis Perwakilan Mahasiswa Universiti Malaya (MPMUM) Mohd Aizat Mohd Salleh memberitahu Malaysiakini hari ini, kedua-dua pelajar itu setakat ini boleh meneruskan pelajaran kerana pihak universiti belum membuat sebarang keputusan.

Perkara itu dimaklumkan dalam satu pertemuan beliau bersama seorang pegawai kanan kepada Naib Canselor UM Prof Datuk Dr Ghauth Jasmon semalam.

Mohd Izzuddin Hilmi dan Mohd Syahruldeen - kedua-duanya pelajar Akademi Pengajian Islam (API) - dituduh menconteng, cuba membakar dan menceroboh dewan kuliah utama akademi tersebut 24 Jun lalu beberapa jam sebelum program isteri perdana menteri Rosmah Mansor.

Kedua-duanya dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur 30 Jun lalu dan dibebaskan dengan ikat jamin RM5,500 tiap seorang keesokannya.

Kes tersebut akan disebut semula 13 Julai ini.

Polis kini sedang menjejaki tiga lagi pelajar API - termasuk presiden PMIUM Shazni Munir Mohd Ithnin - bagi membantu siasatan kes tersebut.

Selain contengan "bini puaka", "C4" dan "pembunuh Altantuya", polis juga mengesan simbahan petrol di permaidani yang bakal dilalui isteri Datuk Seri Najib Razak untuk menghadiri satu program di situ.

Malaysiakini

No comments: